GS QUESTIONS

 

1. Who founded Arya Samaj?
Ans:- Swami Dayanand

Swami Dayanand Saraswati Jayanti: 7 Things to know about the righteous Hindu religious scholar | India.com

 

2. Where did Lord Buddha attain enlightenment?
Ans:- Bodhgaya

 

 

3. What is the script of Punjabi language?
Ans:- Gurmukhi

 

 

 

4. In which state the sun rises first in India?
Ans:- Arunachal Pradesh

 

 

 

Which vitamin is found in abundance in Amla?
Ans:- Vitamin C

 

 

5. Which is the southernmost edge of the mainland of India?
Ans:- Kanyakumari

Kanyakumari: An incredible beach town in Tamil Nadu | Times of India Travel

 

6. Bihu is the famous festival of which state?
Ans:- Assam

 

 

7. Insulin is used in the treatment of which disease?
Ans:- Diabetes

 

 

8. In which country was paper invented?
Ans:- China

 

 

9. Who was the first Governor General of India?
Ans:- William Bentinck

William Bentinck (Royal Navy officer) - Wikipedia

 

10. Who is the supreme commander of the armed forces in India?
Ans:- President

 

 

11. What was the childhood name of Gautam Buddha?
Ans:- Siddhartha

Buddha Purnima 2021: Teachings by Gautam Buddha to uplift and empower you - Hindustan Times

 

12. Pongal is the festival of which state?
Ans:- Tamil Nadu

 

 

 

13. Who invented the television?
Ans:- John Logie Baird

 

 

14. Night blindness is caused by the deficiency of which vitamin?
Ans:- Vitamin A

 

 

15. Who was the first woman ruler of India?
Ans:- Razia Sultan

 

 

16. Who gave the slogan ‘Inquilab Zindabad’?
Ans:- Bhagat Singh

Bhagat Singh Birth Anniversary: Bhagat Singh had said father stabbed me in the back know why

 

 

17. Giddha and Bhangra are folk dances of which state?
Ans:- Punjab

Bhangra group in Delhi, Chandigarh, Mumbai, Bangalore, Goa, Hyderabad

 

 

18. Which party was founded by Subhash Chandra Bose after leaving the Congress in 1939?
Ans:- Forward Block

Netaji Subhash Chandra Bose | CivilsNotebook

 

 

19 With whose help the fish breathe?
Ans:- Gills

 

 

20. When and where did the Jallianwala Bagh massacre take place?
Ans:- 1919 AD Amritsar

 

 

21. Who killed Saunders?
Ans:- Bhagat Singh

 

 

 

22. Who is known as ‘Punjab Kesari’?
Ans:- Lala Lajpat Rai

Lala Lajpat Rai: Valiant hero of freedom quest - Hindustan Times

23. Who was the first woman governor of India?
Ans:- Sarojini Naidu

Celebrating 'Swar Kokila' Sarojini Naidu on her 143rd birth anniversary | NewsBytes

 

 

24. By whom was the ‘Brahma Samaj’ founded?
Ans:- Raja Rammohun Roy

Raja Rammohan Roy' founder of Brahma Samaj, because of this he was given the title of 'Raja' | NewsTrack English 1

25. Who gave his sacrifice first in the rebellion of 1857 AD?
Ans:- Mangal Pandey

 

 

26. Who was the first woman to climb Mount Everest twice?
Ans:- Santosh Yadav

Santosh Yadav Is The World's First Woman To Have Scaled Mt Everest Twice | Femina.in

27. Who gave the slogan of ‘Vedas ki aur loto’?
Ans:- Dayanand Saraswati

 

 

 

28. What was the original name of Swami Dayanand Saraswati?
Ans:- MoolshankarGENERAL SCIENCE TEST FOR POLICE

 

29. When did Vasco da Gama come to India?
Ans:- 1498 AD.

 

 

 

30. Who founded the ‘Ramakrishna Mission’?
Ans:- Swami Vivekananda

 

31. Where is Hawa Mahal situated?
Ans:- Jaipur

Hawa Mahal - Wikipedia

 

32. Where was Vasco da Gama from?
Ans:- Portugal

 

 

33. Which is the main festival of Sikhs?
Ans:- Baisakhi or Vaisakhi,

 

 

34. Which Sikh Guru is considered the founder of Sikhism?
Ans:- Guru Nanak

Guru Nanak Jayanti 2021: Speech And Essay For Students - Careerindia

35. Which great man is called Netaji?
Ans:- Subhash Chandra Bose

 

 

 

36. Which great man is called ‘Iron Man’?
Ans:- Sardar Patel

National Unity Day: All you need to know about Sardar Vallabhbhai Patel on his Birth Anniversary

 

37. Who is the author of Mahabharata?
Ans:- Maharishi Ved Vyas

 

 

 

38. What is the name of the Samadhi of Lal Bahadur Shastri in Delhi?
Ans:- Vijay Ghat

The final resting place is simply beautiful. - Picture of Vijay Ghat, New Delhi - Tripadvisor

39. Who gave the slogan ‘Jai Jawan, Jai Kisan’?
Ans:- Lal Bahadur Shastri

 

 

40. Who wrote the book called Arthashastra?
Ans:- Chanakya (Kautilya)

 

41. Who was the chairman of the Drafting Committee of the Constituent Assembly?
Ans:- Dr. Bhimrao Ambedkar

 

 

 

42. Who was the permanent president of the Constituent Assembly?
Ans:- Dr. Rajendra Prasad

 

43. Which country is famous by the name of ‘Sunrise Ka Desh’?
Ans:- Japan

 

44. World ‘Red Cross Day’ is celebrated on which date?
Ans:- May 8

 

45. Onam is the famous festival of which state?
Ans:- Kerala

 

 

46. ​​Which is the brightest planet?
Ans:- Venus

 

 

47. Which is the smallest state in India in terms of area?
Ans:- Goa

 

48. International Women’s Day is celebrated on which date?
Ans:- 8 March

 

 

49. When did Delhi become the capital of India?
Ans:- 1911

 

50. Which is the national aquatic animal of India?
Ans:- Ganga Dolphin

 

 

51. Which is the national animal of India?
Ans:- Tiger

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Copy