GK QUIZ QUESTIONS

Friends, to prepare for SSC Railway and other government services exams

 

Keeping this in mind I have given a collection of questions on it

 

You must give your opinion how much it is for you

been useful

Test yourself  how is your preparation going on 

GK QUIZ QUESTIONS

1. Who is the first woman President of India-
a. Smt. Indira Gandhi
b. Smt. Vijayalakshmi Pandit
c. Smt. Pratibha Devi Singh Patil
d. Smt. Murmu Draupadi

 

 

2. The Eighth Schedule of the Constitution deals with
a. the fundamental rights
b. from the list of regional languages,
c. from the Directive Principles of State Policy.
d. all the above

 

 

3. who started the first standing army in medieval India –
a. Alauddin Khilji
b. Balwan
c. Tughlaq
d. Iltutmish

 

 

4. Mahatma Gandhi was assassinated –
a. in 1948
b. in 1940
c. in 1950
d. in 1956

Mahatma Gandhi Portrait - Maestro Art Giclee Paintings and Murals

 

5. Which is the smallest country in the world by area –
a. Monaco
b. Noru
c.Tu Balu
d. Vatican City

 

 

6. Which planet is called Earth’s twin planet
a. Venus
b. Mars
c. Uranus
d. Neptune

 

 

7. Where is Kaziranga National Park located –
a. West Bengal
b. Assam
c. Madhya Pradesh
d. Manipur

Why is Kaziranga National Park so famous?

 

8. Which is the longest epic of India-
a. Bhagwat Geeta
b. Ramayan
c. Geet Govind
d. Mahabharat

 

 

9. Who was the first woman Governor of India-
a. Smt. Sarojini Naidu
b. Smt. Vijayalakshmi Pandit
c. Smt. Sucheta Kripalani
d. Smt. Shanno Devi

 

 

10. Equator Tropic of Cancer and Tropic of Capricorn pass through which continent –
a. Australia
b. North America
c. South America
d. Africa

 

 

11. Which is the first battlefield missile of India-
a. Prithvi
b. Akash
c. Agni
d. Nag

Is India developing a 12,000 kms range missile - Surya? - Oneindia News

 

12. Which neighboring country has the longest international boundary line with India –
a. Bangladesh
b. Bhutan
c. China
d. Pakistan

 

 

13.. Who was the first Indian to receive the Nobel Prize –
a. Rabindra Nath Tagore
b. Mahatma Gandhi
c. Dadabhai Naroji
d. CV Raman

 

 

14. Who was the first Indian woman to appear on a postage stamp-
a. Indira Gandhi
b. Sarojini Naidu
c. Mira bai
d. Rani Laxmi bai

 

 

15. The Balwant Rai Mehta Committee had suggested that the structure of Panchayati Raj should be at the level of-
a. village block and district
b. mandal and district
c. village, district and state
d. village, mandal ,district and state

 

GK QUIZ QUESTIONS

16. Name the first Indian to get an individual Olympic gold medal-
a. Abhinav Bindra
b. PT Usha
c. KD Jadhav
d. CK Nayudu

On This Day In 2008, Abhinav Bindra Became First Indian To Win Olympic Gold | Shooting News

 

17. Which metal can be cut with a knife –
a. Silver
b. sodium
c. zinc
d. aluminum

 

 

18. On what is the biopsy done –
a. The tissue taken from the dead body
b. The tissue taken from the living body
c. The blood taken from the vein
d. The blood taken from the artery

 

 

19. In which country is the Indus Valley Civilization site of Mohen jodaro
a. Pakistan
b. Afghanistan
c. India
d. Uzbekistan

 

 

20. By which amendment of the constitution the voting age was reduced from 21 years to 18 years-
a. 49th amendment
b. 57th amendment
c. 61th amendment
d. 87th amendment

GK QUIZ QUESTIONS

 

21. Which country has the largest area in the world –
a. Canada
b. USA
c. China
d. Russia

 

 

22. Who was the first Vice President of India –
a. Dr. Zakir Hussain
b. Dr. S. Radhakrishnan
c. V V Giri
d. G S Pathak

 

 

23. Where are evergreen tropical forests found-
a. Tamil Nadu
b. Himachal Pradesh
c. Kerala
d. Assam

 

 

24. Who is the author of Harshcharitra, (the biography of Harshavardhana),-
a. Aryabhatta
b. Baraha mihir
c. Baan Bhatt
d. None of these

 

GK QUIZ QUESTIONS

25. First Satyagraha Movement was started by Gandhiji –
a. Champaran
b. Bardoli
c. Dandi
d. Baroda

 

 

26. In which year Panchayati Raj was established in the country-
a. 1959
b. 1952
c. 1999
d. 1951

GS FOR COMPETITIVE EXAMS

 

27. Where was the Second Round Table Conference of London held –
a. St James’s Palace
b. Kingsley Palace
c. Buckingham Palace
d. 10 Downing Street

 

 

28. Planting two or more crops at the same time on a piece of land is called-
a. Mixed cropping.
b. Mixed Farming
c. Inter Cropping
d. Agriculture

 

 

29. Which is the first month of the national calendar –

a. Phagun
b. Bhadra
c. Chaitra
d. Vaishakh

 

 

30. Who was the first President of Indian National Congress –
a. W C Banerjee
b. Annie Besant
c. Motilal Nehru
d. Shubhash Chandra Bose

 

ANSWERS-

1.  C  2. B 3. A  4. A 5. D 6. A 7. B 8. D 9. A 10. D 11. A  12. A 13. A 14. C 15. A 16. A 17. B 18. B 19. A 20. C 21. D 22. B 23. D 24. C 25. A 26. A 27. A 28. A 29. C 30. A

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Copy